רבים מבין המשוחררים הטריים פונים ללימודים אקדמיים מיד לאחר השירות הצבאי. הם נדרשים לעמוד בפני הוצאות כלכליות שאינן פשוטות, שנעות בין עשרות אלפי שקלים למאות אלפי שקלים לתואר.
עם כל הכבוד לפיקדון האישי ולמענק השחרור, ברוב המקרים לא ניתן להתבסס רק עליהם על מנת לממן את הלימודים. מלגות לימודים הניתנות על בסיס מאפיינים שונים הופכות, במצב הדברים הנוכחי, למצרך מבוקש בכל קנה מידה.
מלגות מטעם הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים
הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים, גורם שלוקח על עצמו אחוז ניכר מהסיוע לחיילים משוחררים של צבא ההגנה לישראל או שירות הביטחון, הוא הכתובת אליה רבים פונים בבקשה למלגות. החדשות הטובות הן שהקרן הזו, באמצעות גופים חיצוניים פרטיים או תרומות מקרנות אחרות, מציעה מספר מלגות. לכל מלגה יש תנאים משלה, שנקבעים בעיקר על פי הנחיות התורמים, כשרוב המלגות מיועדות מראש לאוכלוסיה מסוימת של חיילים משוחררים.
אלו הן חלק מהמלגות המוצעות באמצעות הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים:
• מלגת הקרן לעידוד השכלה גבוהה – הקרן לעידוד השכלה גבוהה מאפשרת קבלת מלגות, למשך חמש שנים מרגע סיוע השירות הצבאי, וזאת עבור תושבי הפריפריה או אלה שלומדים במוסד לימודים הנמצא בפריפריה. הקרן מעמידה דרישות סף שעל המועמדים למלא, למשל מבחינת המשך המינימלי של השירות הצבאי או הלאומי/אזרחי.
• מלגת האפוטרופוס הכללי – מלגות לתואר ראשון, המנוהלות על ידי האפוטרופוס הכללי. אלו הן מלגות חד שנתיות וחד פעמיות, שמצריכות הוכחה של לימודים לתואר ראשון או למסלול אחר המוכר על ידי הקרן. האפוטרופוס הכללי מעניק מלגות שונות, לכל אחת מהן קריטריונים משלה.
• מלגת קרן אייסף – אייסף, הקרן הבינלאומית לחינוך, פועלת במטרה לצמצם את הפערים החברתיים בישראל ולקדם שוויון הזדמנויות בישראל. בתנאים האלה, לא מפתיעה העובדה שהיא מעניקה מלגות למשוחרר הצבא והשירות הלאומי/אזרחי אשר מתגוררים בפריפריה, או לחלופין נמצאים במצב סוציו אקונומי נמוך יחסית. המלגה, שגובהה גבוה משכר הלימוד, מצריכה השתתפות בתוכנית למנהיגות חברתית וכן עשייה בקהילה בהיקף של ארבע שעות בשבוע.
• מלגת קרן גרוס – קרן גרוס מעניקה מלגות עבור אוכלוסיות יעד מוגדרות, לרבות חיילים בודדים, תושבי אחד מיישובי הפריפריה, בני מיעוטים, עולים חדשים, חרדים ועוד. המלגות הן עד לסכום של 5,500 ש'ח לשנה, נכון לנקודת הזמן הנוכחית, וניתן לקבל אותן עד חמש שנים מרגע השחרור. רוב המלגאים נדרשים לבצע התנדבות בקהילה.
• מלגת מפעל הפיס – מלגה תלת שנתית, בסך של 30,000 ש'ח, אשר ניתנת למשוחררים בעלי פרק זמן מינימלי של שירות, שנמצאים בתחילת שנת הלימודים הראשונה במוסד המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה ושלומדים לפחות 12 שעות בסמסטר. המלגה מצריכה הוכחת מצב סוציו אקונומי נמוך ומעניקה עדיפות ללוחמים או לחיילים בודדים. כל סטודנט צריך לבצע 130 שעות התנדבות בשנה כדי לקבל את המלגה.
• מלגת קרן הישג – מלגה פרטית לה אחראיים בני זוג מקנדה ומיועדת לחיילים בודדים. המלגה מאפשרת מימון של שכר הלימוד (כולל עבור תואר שני), סיוע כלכלי חודשי להוצאות הקיום, מסלול למצוינות אקדמית וחברתית ועוד. המלגאים נדרשים להתנדב באופן שנתי, לעמוד בדרישות אקדמיות שהוגדרו להם ולקחת חלק מעשי בפעילויות השונות של קהילת "הישג".
• קרן IMPACT – תוכנית מטעם ידידי צה'ל בארצות הברית, שמיועדת למשוחררים ששירתו במערך הלוחם של צה'ל, כולל בתפקיד תומחי לחימה. הקריטריונים האחרים לקבלת המלגה הן מצב סוציו אקונומי נמוך, לימודים לתואר ראשון הנעשים תוך ארבע שנים ממועד השחרור ועוד.
לצד אלה, יש בנמצא מלגות אשר ניתנות מטעם מוסדות הלימודים עצמם או גופים אחרים. בחלק מהמקרים, תנאי סף לקבלת המלגה הוא היותו של הסטודנט, ניחשתם נכון, חייל משוחרר.