לאחר השחרור מהצבא או מהשירות הלאומי מגיע הרגע בו רבים מהצעירים מתחילים, איך לא, לעבוד. מציאת עבודה בחודשים אלה, בדרך כלל ללא תואר אקדמי או ניסיון תעסוקתי רב (כי מתי יש לחייל הממוצע זמן ללמוד או לעבוד?), נחשבת למשימה מורכבת.
חיילים רבים מעוניינים לברר על עבודה מועדפת, כאשר העיקרון כאן פשוט: חיילים העומדים במסכת השעות הנדרשת לעבודה בתחום ספציפי זכאים למענק בגובה 9,550 ש"ח, זאת בנוסף למשכורת ולתנאים הסוציאליים שניתנים להם בוודאי על ידי מקום העבודה עצמו.
שאלה שעולה לאוויר העולם כמעט תמיד היא אילו עבודות נחשבות ל"מועדפות", או "נדרשות" ולמי הן מתאימות, ולכן מאפשרות לקבל את המענק. כפי שתראו מיד, מדובר על לא מעט תחומים.
עבודה בתחנות דלק
רבים מהמשוחררים הטריים פונים לעבוד בתחנת דלק, אשר לא מערימות יותר מדי קשיים בדרך לקבלת המענק: כל צעיר שעובד בעבודה שמוגדרת "בלתי מקצועית" בתחנה זכאי למענק עם השלמת השעות הנדרשות: אלו יכולים להיות מתדלקים, שוטפי מכוניות, מתקני פנ'רים ברכב, סיכאים או אפילו מוכרים בחנויות הנוחות שבתחנות הדלק.
אופציה זו נחשבת לפופולארית על רקע הפשטות היחסית שלה, הסביבה הצעירה המאפיינת אותה והזמינות הגבוהה של תחנות דלק בהן ניתן לעבוד.
מפעלי תעשייה ובתי מלאכה
את הסקירה אנחנו מעניקים עם עבודות פיזיות יחסית, אשר מושכות אליהן בעיקר גברים (אבל ממש לא רק). עבודות במפעלי תעשייה ובתי מלאכה המוכרים לצורך זה על ידי הגורמים הרלוונטיים יכולה להיות במספר תחומים. במקרה של מפעלים ובתי המלאכה, יהיו אלה עבודות בלתי מקצועיות בענפי תעשייה דוגמת בנייה, טקסטיל או מזון. שימו לב שעבודות פקידותיות לא מאפשרות לקבל את המענק.
בתחום המתכת, עבודות מועדפות הן בתחומי מסגרות וריתוך, חרטות וכרסום, מכונאות, מכשירות, חשמלאות ועוד. עבודות מקצועיות בתחום ההלבשה, דוגמת תפירה, חייטות או גזרנות, נחשבות אף הן למועדפות.
אתרי בנייה
תחום הבנייה הוא תחום בו יש חוסר בעובדים, באופן כמעט מסורתי, ולכן לא מפתיע שגם בו ניתן לעבוד בדרך לקבלת המענק המיוחל. כל אחד מסוגי העבודות באתרי הבנייה, למעט עבודות המוגדרות כפקידותיות, מאפשרות לקבל את המענק: עבודות עפר, מדידה, שיפוץ, תשתיות, בקרת איכות, הדברה, פוליש, צביעת כבישים ועוד משרות רבות אחרות.
בתי מלון
אם שמעתם על חיילים משוחררים רבים שירדו לאילת לאחר השחרור שלהם, זה לא מקרה. תחום המלונאות נחשב לנפוץ אף הוא בעולם העבודה הנדרשת. רשימת התפקידים כאן כולל טבחות, חדרנות, מלצרות, ניקיון, אבטחה וכן עבודות המוגדרות כבלתי מקצועיות: עובדים בבריכה, צוות בידור במלון ועוד. גם במקרה הזה, עבודות בעלות פן פקידותי מובהק לא נחשבות לצורך קבלת המענק.
חקלאות ואריזה
את הסקירה אנחנו ממשיכים עם שני תחומים חשובים נוספים. הראשון הוא תחום האריזה, כשבתי האריזה השונים מציעים משרות לחיילים משוחררים – שימו לב שעבודות ניקיון, וכמובן שגם עבודות פקידות, לא מאפשרות לקבל את המענק.
תחום חשוב אחר הוא חקלאות, בו ניתן למצוא משרות בלתי מקצועיות מגוונת המקנות את מענק העבודה המועדפת. המשרות המוצעות כוללות עבודה בחוות חקלאיות, חוות לגידול בעלי חיים, חממות או כל סוג אחר של אתר חקלאי.
טיפול בבעלי מוגבלויות
התחום המקצועי האחרון שנכלל בהגדרת העבודה המועדפת הוא התחום הטיפולי, כשאוכלוסיית היעד היא אנשים הסובלים ממוגבלויות פיזיות שמקשות או מונעות מהם להתנהל באופן עצמאי. העבודה כאן יכולה להתבצע הן בבית האדם בו יש לטפל והן במוסדות שונים (בית חולים סיעודי, מעון לבעלי מוגבלויות, מעון יום שיקומי ועוד), כשהסיוע של המשוחרר הטרי הוא בפעולות דוגמת הלבשה, רחיצה, אכילה, התניידות ועוד.