דבר ידוע הוא שהחודשים הראשונים שלאחר השחרור מהצבא אינם פשוטים. מעבר ל"שוק" הראשוני שחוטפים בערך עם פשיטת המדים בפעם האחרונה, מתחילה הכניסה לעולם שהוא לא פשוט מבחינה כלכלית.
פתאום החייל המשוחרר צריך להתחיל ולממן את עצמו (נסיעות, שכר דירה, אוכל ועוד). כשהחיסכון לקראת הלימודים או הטיול הגדול צריך להיות משמעותי פעמים רבות. במילים אחרות: כל סכום כסף שמתקבל כאן יתקבל בוודאי בברכה.
זכויות כלכליות שונות שמעניקים גורמים שונים בישראל, בראשם הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים של משרד הביטחון, אמורים להפוך את המים הכלכליים של השנים שאחרי הצבא לעמוקים מעט פחות. מענק השחרור נכנס לתמונה בנקודה הזו בדיוק.
מהו מענק השחרור?
מענק השחרור ניתן לכל חייל משוחרר או בוגר התנדבות בשירות הלאומי-אזרחי. זהו סכום כסף המועבר באופן ישיר לחשבון הבנק של החייל המשוחרר באופן אוטומטי (אותו חשבון בנק אליו הועברה המשכורת במהלך השירות הצבאי), כשההעברה נעשית עד חודשיים מתאריך השחרור. בניגוד לפיקדון האישי, המצריך התייחסות משל עצמו, בכספי המענק ניתן להשתמש בכל מטרה שהיא וללא כל תנאי.
סכום מענק השחרור נקבע על פי שני פרמטרים מרכזיים: הראשון הוא סוג השירות, והשני משך השירות. נכון לנקודת הזמן הנוכחית (תחילת שנת 2016), מדובר על הסכומים הבאים:
- לוחמים / לוחמות – זכאים לסכום של 12,818 ש"ח עבור שירות צבאי בן 24 חודשים (חיילות), או לחלופין למענק בגובה של 19,606 ש"ח לשירות של 36 חודשים (חיילים).
- תומכי / תומכות לחימה – עבור שירות של 24 חודשים ניתן סכום של 11,115 ש"ח, בעוד שבמקרה של 36 חודשים גובה המענק גבוה יותר: 16,768 ש"ח.
- אחרים ("ג'ובניקים", לרוב, אך גם בני השירות הלאומי) – שירות של 24 חודשים מקנה מענק בגובה 9,034 ש"ח, בעוד ששירות שנמשך 36 חודשים מספק מענק בגובה 13,551 ש"ח.
חיילים ששוחררו מהצבא עקב סיבות בריאותיות יקבלו את המענק בהתאם לחודשי השירות שלהם בפועל. בנוסף, הקנס הניתן במסגרת משפט תשלום (מת"ש) יקוזז מהמענק האישי.
כך יודעים מה הסכום
חיילים או משוחררים שאינם בטוחים מה סכום הכסף שהם אמורים לקבל, יכולים לברר זאת דרך האזור האישי באתר הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים. הכניסה הראשונית לאזור נעשית תוך הכנסת פרמטרים אישיים: שם פרטי, שם משפחה, מספר תעודת זהות, דואר אלקטרוני, טלפון סלולרי ומספר חשבון בנק בתום השירות הצבאי.
אופציה אחרת, מהירה אפילו יותר, היא להיעזר במחשבון הפיקדון והמענק הנמצא גם הוא באתר הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים. כל שנדרש הוא להכניס את מספר החודשים שבוצעו בסוג שירות מסוים, ולראות את הסכומים שאמורים לקבל. חשוב לשים לב לכך שחודשי הטירונות בקרב לוחמים צריכים להיות מוגדרים כ"תומכי לחימה", בעוד שטירונות של תומכי לחימה מוגדרת כ"אחר" מבחינת אופן החישוב.
הכספים לא הגיעו? יש מה לעשות
מועד ההעברה המדויק של הכספים לחשבון הבנק של המשוחררים משתנה בכל אחד מהמקרים ותלוי בגורמים שונים. נורת האזהרה של המשוחררים צריכה להידלק כאשר חולפים יותר מ-60 יום מבלי שהכספים הועברו, מה שמצביע על תקלה באופן ודאי. זו יכולה להיות תקלה טכנית במחשבי הצבא, נתונים לא נכונים של החייל שהועברו ליחידות או אפילו סגירה של חשבון הבנק המיועד על ידי החייל המשוחרר (מומלץ שלא להחליף או לסגור חשבון בנק עד קבלת הכספים).
במצב בו הכספים אינם מגיעים לאחר חודשיים, מומלץ ליצור קשר בהקדם האפשרי עם אחד משני גורמים: האפשרות הראשונה היא לפנות לקצינת פניות הציבור בצה"ל, במספר 03-569100 או בפקס 03-5699400. הגורם האחר אליו ניתן לפנות הוא מנהל התשלומים בצה"ל, המת"ש, במספר הטלפון 03-7349999.