הרבה מאד משוחררים טריים שואלים את השאלה 'אחרי כמה זמן', בוריאציות שונות, בחודשים או בשנים שלאחר השחרור שלהם. זה ממש לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שאחוז ניכר מהזכויות שניתנות לחיילים המשוחררים, או לחלופין הפטורים המגיעים להם, הם תלויי זמן.
במילים אחרות: ייתכן מאד שתהיה זו זכות אשר ניתנת למשוחרר הטרי של צבא ההגנה לישראל או השירות הלאומי-אזרחי למשך תקופת זמן מסוים. תקופה זו משתנה, מטבע הדברים, בהתאם לזכויות השונות. אנחנו נתייחס כאן להיבט זה ביחס לזכויות המרכזיות הניתנות למשוחררים הטריים.
הפיקדון האישי
הפיקדון האישי הוא סכום כסף אשר עומד לרשותו של החייל המשוחרר למשך מספר שנים לאחר השחרור שלו. העיקרון המרכזי כאן הוא שלהבדיל מהמענק, אליו נגיע בהמשך, הפיקדון האישי יכול לשמש רק לאחת מבין המטרות שהוגדרו לכך בחוק: לימודים, לימודי נהיגה, הכשרה מקצועית, נישואין, הקמת עסק או רכישת דירה. בכל אחד בחמש שנים הראשונות שלאחר השירות הצבאי ניתן לממש את הפיקדון אך ורק למטרות אלה.
תמו חמש שנים ממועד השחרור ונותרו עוד כספים בקופת הפיקדון? בזה הרגע, הם הופכים לזמינים לכל שימוש, וזאת לפרק זמן של שנתיים. המשמעות הישירה של כך היא שאחרי שבע שנים, כל הכספים שלא נוצלו, אם היו כאלה, יורדים לטמיון באופן מוחלט. ואין בזבוז כספים גדול יותר מכך.
מענק השיחרור
זכות כלכלית חשובה אחרת של החיילים המשוחררים היא מענק השיחרור, אותו הם יכולים לנצל למעשה לכל צורך. החדשות הטובות, מהבחינה הזו, הן שמענק השיחרור מועבר באופן אוטומטי לחשבון הבנק של החייל המשוחרר, אותו חשבון בנק ששימש אותו במהלך השירות לקבלת המשכורת החודשית.
הכסף יועבר לחשבון לאחר הליך בירוקרטי זה או אחר. בדרך כלל, אפשר לראות את הסכום בחשבון אחרי פרק זמן הנע בין שבועיים לחודשיים. אם עברו 60 יום מבלי שהמענק יתקבל, ייתכן שיש כאן טעות בירוקרטית כלשהי. במקרה הזה מומלץ ליצור קשר עם מנהל התשלומים בצה"ל (מת"ש) או קצינת פניות הציבור בהקדם האפשרי.
הטבות במס הכנסה
חיילים משוחררים, כידוע, זכאים לנקודות זיכוי מההכנסה שלהם במסגרת מה שמוגדר "יגיעה אישית", הן בתור שכירים והן בתור עצמאים. לגבי כל קבוצה (חיילים, חיילות, משרתי שירות לאומי-אזרחי או משרתות שירות לאומי אזרחי) נעשתה חלוקה לפרקי זמן שונים של שרות. בהתאם לחלוקה נקבעו נקודות הזיכוי שמקבלים חברי הקבוצה (אחת או שתיים) וכן הסכום המקסימלי החודשי או השנתי שמקנה פטור ממס. במילים אחרות, אפשר לראות שבאמצעות נקודות הזיכוי האלה ניתן לחסוך סכומים ראויים בכל חודש, שמצטברים לכדי סכומים ראויים עוד יותר בחישוב שנתי.
התשובה לשאלה שבכותרת המאמר, במקרה הזה, היא שלוש שנים (36 חודשים). במשך פרק זמן זה זכאי החייל המשוחרר לאותן הטבות מס. לאחר מכן, הן מתבטלות והוא מתבסס אך ורק על נקודות הזיכוי המגיעות לו מעצם היותו תושב ישראל (2.25 נקודות), או לחלופין על נקודות אחרות המגיעות לו עקב מקום המגורים שלו, המעמד המשפחתי וכן הלאה.
מלגות הלימודים
משוחררים טריים רבים פונים ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה לאחר השחרור. הם בוודאי ישמחו לדעת שגורמים שונים, בראשם הקרן והיחידה לחיילים משוחררים של משרד הביטחון, יעניקו להם מלגות לימודים שונות. המלגות מתחילות מסכום של כמה אלפי שקלים, אך עשויות להגיע גם לעשרות אלפי שקלים.
לכל מלגה יש חוקים משלה, גם מבחינת פרק הזמן שהחייל יכול להגיש בו בקשה לקבל אותה. ברוב המקרים, ניתן לקבל את המלגות כאשר מתחילים לימודים בחמש השנים שלאחר השחרור, אם כי בחלק מהמקרים מדובר על תקופה קצרה יותר.