השירות הצבאי הסתיים, והמשוחרר הטרי מוצא עצמו בפני מצב חדש: החיים האמיתיים מתחילים עבור רבים בנקודת הזמן הזו בדיוק. .
הבעיה היא שה"נחיתה" באזרחות אינה פשוטה אף פעם, כאשר צעירים רבים מתקשים להתנהל כלכלית באופן עצמאי, לא יודעים מה הכיוון אליו עליהם לפנות וסובלים מקשיים אחרים.החדשות הטובות הן שיש רשימה ארוכה של זכויות לחיילים משוחררים, אותם נדרש להכיר. המאמר הנוכחי מתייחס לזכויות העיקריות.
מענק, פיקדון וזכויות פיננסיות אחרות
את הסקירה אנחנו מתחילים עם מספר זכויות כלכליות הניתנות למשוחררים טריים. זה מתחיל עם מענק השחרור, הניתן למשוחרר על פי סוג השירות ומשכו. גובה המענק מתחיל מ-8,205 ש'ח ועשוי להגיע ל-17,793 ש'ח, כאשר הוא מועבר באופן ישיר לחשבון הבנק של המשוחרר הטרי תוך פרק זמן של 20 עד 60 ימים מרגע השחרור.
זכות משמעותית אחרת היא הפיקדון האישי. אלו הם כספים שניתן לממש בחמש השנים הראשונות שלאחר השחרור למטרות לימודים, רכישת דירה, נישואין, הקמת עסק, הכשרה מקצועית או לימודי נהיגה. החל מהשנה החמישית, ניתן לקבל את כספי הפיקדון ללא כל תנאי. סכומי הפיקדון משתנים בהתאם לסוג השירות ומשכו, ונעים בין 13,154 ש'ח ל-28,500 ש'ח.
משוחררים טריים מקבלים פטור זמני מתשלום של דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות, בחודשיים הראשוניים שלאחר השירות. בהתאם לסוג השירות (חיילים מול חיילות) ואורך השירות, מקבלים המשוחררים נקודות זיכוי במס הכנסה, וזאת בשלוש השנים הראשונות שלאחר השחרור מהצבא. סיוע פיננסי אחר הוא קבלת הלוואות חד פעמיות, בגובה של עד 12,000 ש'ח, הניתנות למשוחררים בתנאים נוחים: ללא הצמדה ועם ריבית נמוכה.
לימודים
מרבית המשוחררים מעוניינים ללמוד בחודשים או בשנים הראשונות שלאחר סיום השירות הצבאי. גם כאן, יש בנמצא מספר זכויות שאמורות להפוך עבורם את התמונה לפשוטה יותר. חיילים משוחררים מקבלים במצבים מסוימים סיוע כספי למטרות לימודים קדם אקדמיים, או לימודים במסלולי הנדסאים או טכנאים, כאשר הסיוע הכלכלי ניתן בחמש השנים הראשונות שלאחר סיום השירות הצבאי או הלאומי.
בוגרי צה'ל והשירות הלאומי אשר גרים באחד מיישובי הפריפריה, עשויים לקבל סיוע שנועד להקל עליהם את תחילת הלימודים האקדמיים. הסיוע כולל ייעוץ ללא תשלום לבחירת מסלול לימודים, מלגה לשנת הלימודים הראשונה, מילגה לביצוע מכינה קדם אקדמית ועוד.
תוכנית אחרת היא של מימון שנת הלימודים הראשונה למשוחררים טריים ולמסיימי השירות הלאומי אשר מעוניינים להתחיל ללמוד במוסד אשר ממוקם באחד מ"אזורי הסיוע" של מדינת ישראל. חיילים משוחררים ומסיימי השירות הלאומי אשר צברו את תקופת ההכשרה שהחוק דורש, יכולים לקבל דמי אבטלה בשנה הראשונה שלאחר השחרור שלהם.
יש לציין שגם עבור צעירים המעוניינים בסיוע שיאפשר להם לדעת מהו הכיוון שלהם, ניתן הפתרון על ידי לשכות הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים. הלשכות מעניקות ייעוץ אישי בנושאים שונים שמעסיקים כל משוחרר טרי, בדגש על לימודים ותעסוקה. הלשכות כוללות ספריית מקצועות, תוכנה ממוחשבת שמכווינה את המשוחרר לגבי אפיקים פוטנציאליים עבורו וכן הצעות תעסוקה למשוחררים.
הטבות בנושא דיור
עבור צעירים שזקוקים לפתרון מגורים ולינה לאחר השירות הצבאי, ניתנות מספר זכויות הראויות לציון. הפיקדון האישי עשוי לסייע, כאמור, לרכישת דירה, כשגם ההלוואה שהוזכרה מעלה עשויה לסייע למטרה הזו. חיילים בשירות חובה וחיילים משוחררים (עד ארבע חודשים ממועד השחרור) פטורים מתשלומי ארנונה עבור 70 מ'ר משטח הדירה בה הם מתגוררים.
צעירים הזקוקים לפתרון לינה מיידי לאחר השחרור, יכולים לבקש ללון בבית החייל לחיילים בודדים, בין אם באופן קבוע ובין אם במועדים ספציפיים (חופשות, למשל). יש לציין כי המשך המגורים בבית החייל אפשרי רק בחודש הראשון שלאחר השחרור מצבא ההגנה לישראל.