כל אדם המרוויח את לחמו בעבודה מכיר אותן: האותיות הקטנות שמפחיתות את סכום הכסף שהוא מעביר לחשבון שלו, מהמשכורת או מההכנסה, מדי חודש. בעוד שאחוז ניכר מתשומת הלב מקבל הביטוח הלאומי, ברור שלא ניתן לזלזל בחשיבותו של ביטוח הבריאות.
זהו ביטוח שמטרתו להעניק כיסוי להוצאות אשר נוגעות לטיפולים הרפואיים, שיינתנו בעת הצורך. הביטוח הזה ניתן על ידי גורמים שונים. הביטוחים הנוגעים לענייננו הם אלה שמעניקה המדינה, במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי, לצד הביטוחים של קופות החולים.
כאשר מתבוננים על המקרה של חיילים משוחררים, עולה בוודאי שאלה משמעותית אחת: מהי ההשפעה של ההגדרה שלהם כחיילים משוחררים על תשלום דמי ביטוח הבריאות? המאמר הנוכחי מספק לכם את התשובות לכל השאלות.
נקודת המוצא: תשלום ביטוח הבריאות הוא חובה
במהלך השירות הצבאי, ההוצאות של החייל יורדות למינימום האפשרי, כאשר הוא פטור מתשלום הביטוחים השונים: משרד הביטחון הוא שמממן את השירותים הרפואיים שהוא מקבל ואף מבטח אותו. עם יציאתו לאזרחי, התמונה משתנה כמובן.
ביטוח הבריאות בישראל הוא ביטוח חובה שנדרש לשלם כל בוגר ישראלי מעל גיל 18, למעט עקרות בית. בנוסף, החוק בישראל מחייב שהאדם יהיה רשום באחת מקופות החולים, שיוכלו להעניק את סל שירותי הבריאות הבסיסי ללא תשלום נוסף, יחד עם ביטוחים משלימים שנועדו להרחיב את תמונת הטיפול והסיוע הרפואית.
כאשר החייל פושט את המדים וחוזר ללבוש בגדים אזרחיים, הוא חוזר באופן אוטומטי לקופת החולים אליה הוא השתייך טרם הגיוס שלו לצבא. כל שהחייל צריך לעשות הוא לפנות לסניף קופת החולים הקרוב למקום המגורים שלו ולקבל את כרטיס החבר, כאשר את המידע על עצם השחרור שלו מעביר צה'ל באופן אוטומטי למוסד לביטוח לאומי.
משוחררים אשר מעוניינים לעבור בין קופות החולים השונות לאחר השחרור יכולים לעשות זאת בשישה מועדים לאורך השנה, כאשר הבקשה למעבר צריכה להיות מוגשת לא יותר מאשר 45 יום לפני המועד המתוכנן שלו.
תשלום ביטוח הבריאות
עם היציאה לאזרחי, מגלים המשוחררים הטריים שפתאום אין גורם שישלם עבורם את דמי ביטוח הבריאות והביטוח הלאומי. הם נדרשים לעשות זאת באופן עצמאי, כאשר הקבוצה אליה הם משתייכים תגדיר את אופן התשלום ואת גובהו. במקרה של עובדים שכירים, מנכים את דמי הביטוח מתלוש המשכורת שלו, בעוד עצמאיים משלמים בצורה עצמאית את דמי הביטוח, על פי ההכנסה המשוערת או הקיימת שלהם.
משוחרר שאינו עובד וגם לא מקבל דני אבטלה, נדרש להירשם באחד מסניפי הביטוח הלאומי ולשלם באופן עצמאי את דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות, על פי גובה התשלום המינימלי המוגדר כחוק בנקודת זמן מסוימת. מאז שנת 2014, סכום זה עומד על 103 ש'ח.
כמובן שיש תרחישים אחרים שצריך להתייחס אליהם: סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה, למשל, ישלמו באופן עצמאי את דמי הביטוח, כאשר את העדכון על היותו של הצעיר סטודנט מעבירים מוסדות הלימוד למוסד לביטוח לאומי. סטודנט שנשלחים אליו פנקסים לתשלום דמי הביטוח הלאומי, אך במקביל ללימודיו מועסק בתור שכיר, לא צריך לשלם את הביטוח באופן עצמאי – הוא מנוכה מתלוש המשכורת שלו.
נקודה חשובה נוספת שסביר להניח שלא תשמח אתכם, המשוחררים הטריים: גם אם אתם טסים לחו'ל, אפילו לשהות בת מספר חודשים (טיול התרמילאים הבלתי נמנע), עליכם לדעת שגם בכל התקופה הזו אתם נדרשים בתשלום של ביטוח בריאות וביטוח לאומי, בנוסף לביטוח הנסיעות שסביר להניח שתרכשו בכל מקרה.
מכיוון שאיחור בתשלומים כרוך בקנסות, הצמדה ולעיתים גם סנקציות אחרות, מומלץ שלא לקחת סיכונים ולשלם את הסכומים בזמן, ובמלואם.